Thursday, August 13, 2009

mASihKAh KAu INgaT..?

title tu aku amik dr topik kat sinar pagi..tiap2 ari g kje mmg wajib dgr sinar..mmg syok...rse tak lgkap idop ni tak dgr lwak2 dorg...korg nk ckp aku kuno ke ape ke dgr sinar aku pedulik ape..ade aku kesah..??huhuhu..tp aku bkn nk citer pasal radio tu tp nk cte pasal topik tu..aku dgr topik tu pg ni wat aku teringat kat kisah mse kecik2...mcm2 kisah mse kecik...ni aku cite la sket..

mse aku umo 6 thun kot aku pnah kne langgar..jgn tekejot bkn dgn kete ke ape..tp dgn BASIKAL je pun..tu pun smpai aku pgsan..ptame kali aku pgsan dlm idop..kisah nyer cam ni..di satu ptg..cewah..aku ngah syok2 men hapy family bwah pokok dgN akak n abg depan umah kat umah jiran aku..tbe2 abg aku pgl tnye mne tukul besi..kaco la abg aku nih..aku pun trus la blari blik..abg yg men2 ngn Aku tu pun follow la ngn basikal..lari punye lari..tbe2 akak aku jerit...odah..!!!tepi..!!yamat(nm abg tuh) kt blakang ko..!!aku pun ke kiri kanan la nk ngelak...aku ke kiri abg tu pun ke kiri..die pun nk ngelak dr langgar aku...tp tak leh nk dselamatkan..die nyer basikal takde brek kot..trus la trlanggar aku..dunia ku gelap gulita..haha..aku tak sedar pape weh pastu...pastu aku dgr sore org..sedar2 aku kat klinik...adoi klaka..cam drama la plak..yg sian nyer abg tu kne marah ngn akak die..bpe ari kteorg tak men sme2...sbb die takot nk tgk aku..klaka la plak kn...

cam ni ke aku kne langgar..?ohw tidak...aku pun tk tau cam ne..tp yg pnting tertiarap kat atas jln tar..bapak la...

pastu ade lak kisah aku mandi susu..bukan susu yg mndian ye kwan2..susu GETAH la weh..tnpa segan silu aku ckp la aku ni ank penoreh getah..so kecik2 da ikut mak aku g ladang..dlu2 mse mk aku mnoreh kteorg akn tunggu smpi getah penuh pastu kutip getah tu...sbb nk wat getah keping..org profesional cam aku ni ckp "angkit" getah..nk djadikan cite aku ni da la pendek dlu..pastu mgkuk getah tu pnye tmpat lg tinggi dr aku..mau la aku kne jongket kaki nk capai mgkuk getah tu...smpai 1 pokok tu..yg mmg tngi tahap gaban mgkuk die..aku nk capai tbe2..hah.!!amik...tercurah getah tu kat pale aku...mmg abis la separuh kepale aku putih ngn getah..weh aku ckp punye la sakit nk ilang kan getah tu..sbb kt ladang mne de air nk symapu pale..balik umah mst la da kering getah tu...mlm tu mk aku pun kje la pale aku...pedih weh...tuhan jer tau pale den sakit..huhu..tp dgn getah tu la aku berjaye skang..dpt msuk U wat degree lg tuh...mak...i lap u...cewah sodih la plak..huhu

ha sape2 yg tak pnah tgk getah cam ne..ni la ghupe nyer..

bkn kne mndi getah jer weh..kepale aku nih peh kne goreng gak la..haha..dlu2 rak mgkuk kat umah aku tuh tinggi la dr aku..aku kan pendek...bdak2 la kate kan...so 1 ptg tu kteorg 1 family ngah lyan cte hndustan..mak aku plak bru pas goreng cekodok pisang la..aku pun pg dapor nk mnum..pastu pnjat la rak tu sket..sbb nk amik cwan..tbe2 rak tu terbalik weh..himpit aku..tak dsngka dapo minyak tnah yg mak aku gne siap ade kuali yg ade minyak panas mse gorng cekodok tu ade kat blakng aku rupenyer..weh korg leh byg tak..minyk pnas lg tu weh..mmg msuk la kepale aku dlm minyk tu..nsb bek muke aku tak kne..klu tak wat pmbedahan plastik la aku...hahhaaa...wah mmg gempar la ptg tu..abis sume org bertabur tgl kan cte hindustan..kah3..

eh yg ni pun cte pasal kpale gak..adoi apehal sume pasal kepale aku...adekah sume peristiwe nih mpengaruhi otak aku yg sengal skang...oh no..!!hahaha..k continue2..cam ni aku ske men pondok2 ngn akak2 aku dlu..men mak2..ala aku tau korg pun men gak kan kecik2..bes tu...ngah men2 aku pun pg la kat pokok mangge depan umah aku...da takde da pokok tu..pokok tu kat batang die tu lg dah bercabang..so rendah jer la kan cabang die tu...paras2 tingi aku jer..yg aku punyer la sengal..pg la msuk kan kepale aku kt cabang pokok tu..pastu nk kuar kan tak blh..aku pun mnjerit la..ape lg...sume cuak..akak2 aku punyer cuak...dorg pun tolong la tarik kepale aku...tak blh gak..mmg la tak blh kan sbb pale aku kat cabang yg sempit tu..cube klu kat cabang yg atas sket yg luas die nyer ruang tu mstilah sure blh kluar kepale aku...sume tngah cuak time tu..tak terpikir pun...aku pun tak tringt saper yg bg idea tolong kuarkan kepale aku tuh..sakit gle leher aku..sbb tersgkut kat btg pokok tu..cam org nk kne hukum bunuh la plak..bongok tol...tu la takde kje wat kje...padan mke aku..

ha tu la skt cte aku..byk lg sebenar nyer..cte tertinggal kat pekan sbb leka tgk bekas axion la, jari tersepit la, terduduk kat atas besi pnas la..mcm2 la..klu cte tak cukup page ni...nti korg kte aku gle nk cte plak..hehe...bile ingt2 balik kan..mmg la klaka even sebenarnyer sakit...korang cam ne plak..?ape kte korg kongsi kisah kecik2 korg..masih kah korg ingat.??klu ingt jom kongsi sme2..ok aku stop kat sini..selamat mbace kisah aku yg sngal di mse kecik2...hehehe..


aku yg msih mngingati kisah kecik2,
:52:

10 comments:

Lya Colours said...

hahahah odah2

patot la aku tgk kepala ko semacam je

rupe2nye ade kesah

hahahahahha

SITI RAUDAH HJ AHMAD said...

along: oit2..kpale aku bulat cam org len gak heh...tp gle2 jer tak sme ngn org leh...haha

HanaKimi said...

omg!!
ganas btl cik raudah ni..

lizz said...

hhohoho. leh masuk drama cerekaraman wei.hehe. not bad ganaz cam aku :P

SITI RAUDAH HJ AHMAD said...

hanakimi: gns jgk la..tu skang bkn stok ayu2...hahaha

lizz: wah kte mmg skepale la aku rse..eh ko wat kan la skrip..ko nyer ayt kan power..hehe

Hitsuke said...

Good post sob,,
 
kunjung balik ya di

Free Facebook Layout 
Naikan traffic dgn promosi blog lewat facebook 
Cara Memasang flash label di blog
 
 
Jangan lupa ngomentnya xeps...!!!
 
________________________________________________________________________
Download segera software ini asyik di pake bwt nge-NET  

Flash LIve USB 1.2 

Nantikan Versi Selanjutnya....!

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry.. ari ni x motong ke..? hehehe

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini. Semoga bermanfaat insyaAllah..


blog anda bagus!!! Teruskan menulis.. dan semoga sejahtera sentiasa.
wassalam.

SITI RAUDAH HJ AHMAD said...

bujang susah : tq ye incik bujang..mnulis dr pengalamn je pun..
kte ni da pencen la motong2 ni..da nek pgkat..haha

HaMpir Ke C 2~ said...

hehhehe...ni lg stu entry yg aku suke..kih3~ x heran la dr dlu smpai skg jenis masuk air pnyer org. hahahah~ bru aku tao sebab musabab die...

nice story od~

SITI RAUDAH HJ AHMAD said...

jon: alamak abis la kisah silam aku jonj da tau...hahaha