Tuesday, August 25, 2009

Rumah Siraman Kasih

sebelum mle kan entry ni nk tnye "boleh tak klu aku nk citer pasal thun lepas..?"eh klu korg kte tak blh pun aku nk citer gak..sempena bulan Ramadhan yg mulie ni..so aku rse nk kongsi pngalaman n citer pasal Program Siraman Kasih di Rumah Siraman Kasih,Rawang yg aku sndri handle as project manager..program ni djlnkan beberape hari sebelum puase tahun lepas..projek ni under society course aku mse kat UiTM..Risk Management & Insurances Society(RMIS)..aku sgt sronok dpt managed program ni..mmg dr dlu tringin nk jd sukarekawan tp kesampaian..so bile dpt pluang ni mmg aku buat sehabis baek la..mmg byk la dugaan..tp aku harungi jua..dgn bantuan committee members projek ni berjaye gak..thanks pd mereka2 yg terlibat..

kteorg cri sponsor,kutip derma kat student n staff fakulti..mmg wat mke selamber je kan,pastu wat flyers tok mntak sumbangan dlm ape bntuk pun..kutipan derma dpt la dlm rm2000++ klu tak silap..dgn duit tu kteorg bli brg utk adik2 kat rumah ank yatim tu..advisor society aku pun byk cri sponsor gak..rmai gak yg mmbantu..kteorg dpt bli tilam utk adik2 kat stu..sbb mmg kesian aku tgk dorg..before program tu aku ngn 2 org member g survey rumah tu,tgk keadaan die cam mne..weh gle la jauhkan dr shah alam ke rawang dgn hnya nek komuter..demi mereka kteorg relakan..

sampai kat sane mmg la sedih..kteorg smpai2 sane adik2 tu nyanyi lgu nsyid..lgu sedih pasal mk bpak..mmg la meleleh air mte aku...tak tahan..aku tau perasaan dorg sbb aku pun ank yatim gak kan..keadaan rumah tu mmg serba kekurangan. takde katil takde tilam..hnya ade bntal n selimut nipis utk alas dorg tido.kebetulan mse kteorg g survey tu ade sorg adik ni ngah demam..aku sgt sedih tgk adik tu hnya tido beralas kan selimut nipis n tak berbntal...sgt sedih tgk rumah tu..klu bab mkn jgn ckp la..mmg tak mewah mcm kte berbuke ni..korg2 sume sile la bsyukur sbb nsb korg tak mcm adik tu..

dr duit derma tu kteorg bli kan permainan,alat tulis,makanan,sejadah,cat,alat2 bekebun n ape lg aku tak ingt dah..ade yg berhati mulie bli kan pokok2 bunge n buah2 tok kteorg tnam kat sane..utk mkan mnum commitee yg join program n adik2 kat umah tu aku dpt kan bdget dr pihak fakulti..takkan la kteorg nk pihak rumah tu sedia kan..dorg pun mne la ckup dt..klu ade pun tak sggup aku nk mkn duit adik2 kat stu...

kteorg mmg wat prubahan yg besar kat rumah tu..jom skodeng sket gmba2 kat sane..
p/s : tarikh kt pic2 tu len2 sbb pic dr 2 camera..setting tak btol la tu..bkn camera aku..
ni la Rumah Siraman Kasih tu..act dinding tu kosong je..mural tu classmate aku yg buat time tu...

ok ni kerja2 bersihkan semak kat depan rumah tu..tgk tu badang society..siap bukak bju menebas..ha mse ni blh plak ade nyonya kat area umah ni suoh kteorg bersihkan depan umah die..eh wak lu la kan..ko ingt kteorg ni wat amal kat umah ko ke..emo jap..

kerja2 mngecat..pmpuan pun pnjat2 mngecat ni..aku pun..hehe..adik2 tu pun tolong kteorg wat keje gak..

ni la adik2 kat rumah tu..act rumah ni ade 2..rumah lelaki n perempuan..tp kteorg dpt buat kat rumah lelaki shj kerana faktor mase n tenage..eh pic last tu ade sorg dak nembam kat tgah2 tu bukan adik2 kat sane yer..die coursemate aku..aka bonzer aka my bro kat u dlu..kwan2 semaki...haha harap mklum kteorg sgt kasar..tp die abg yg baek..huhu

budak2 ni tgah sebuk berkebun buat lanskap n taman herba kat laman depan rumah tu..kerjasame yg bgus..

ha ni la artist di ari tu..mural sume die bt sorg2..die tak ske org len kaco time die wat kje..hasil yg bgus..die mmg tgn seni la..dlm klas pun lect ngajar die leh mlukis..eh lari topik lak..huhu...


sebahagian brg2 derma yg kteorg bwak..ni brg2 tok adik2 lelaki..yg perempuan nyer brg tuan rumah anta sndri.sbb kteorg da tak ckup mse nk mlawat..sbb bas da smpai..adik2 tu ske gle dpt sume brg2 ni..plg nmpk dorg ske bile lori tilam dtg anta tilam..peh sayu ati tgk adik2 tu..duit baki derma yg kteorg tak bli kan pape kteorg bg kat adik2 tu sorg RM10..rezki korg la adik2...ALHAMDULILLAH..

inilah tenage2 kerja aku pd ari tu..sebahagian jer la..yg len g posing tmpt len..yg pakai tudung labuh warne bru n putih tu lah pnjage dan pngasas rumah ni..tudung corak2 tu lect aku..

haha tbe2 pic last nk ltak gmba sndri..ni aku n classmate aka presiden society mse balik dr survey..ni kat stesen putra kot..tak ingt dah..oops jgn salah anggap kami tiade ape2..haha..saper2 bkenan ngn ini jejake sile hubungi sy...hahaha...

k sbagai penutupnye aku harap di bulan yg mulie ni kte jgn la lupe kan org yg kurang bernsb baek..beringat2 la kawan2..di kala kte sume brseronok masih ade lg insan2 yg brsedaih n serba kekurangan..aku jgk mngingatkan dri aku sndri..aku harap adik2 kat sane dpt mniknmati kehidupan yg sempurna kat sane..same2 lah kite doakn yer..

renung2kan..selamat beramal...

8 comments:

c-idah said...

mulia sungguh hati kalian..
syabasssss!!

betul tu!
sesungguhnya ada yg lebih derita
dan sengsara drpd kita..

besar pahala wt kebajikan cm tu,
lebih2 lg kalau di bulan ramadhan cm nie..

amboi skndal nmpak...hehehehe,
menyempat lg eh...

HanaKimi said...

Bagus bagus!!

SITI RAUDAH HJ AHMAD said...

kak idah : btul tu kak..kte ni klu bln pose jer mst nk mkn mcm2..tp org len tu ade yg tak mkn..sian jer..

hanakimi: tq

Lya Colours said...

tibe2 aku cam tak percaya
betolkah itu odah
x sangka hatimu begitu mulia

larikssssssssssssssssssss

HaMpir Ke C 2~ said...

xbaek tnjuk2 pe yg dh kite lakukan..bak kate org...tgn kanan mnderma tgn kiri disorokkn...astgfrllh... padam entry nie cpt! kihkihkih ;p jeles sbnrnye..wee~

SITI RAUDAH HJ AHMAD said...

along: haha itu adalah sifat tersorok aku yg ko tak tau...hehehe

jon: oi ni bukn nk bnge la ngok..nk kongsi pngalaman..nk bg ko tu insap sket..huhu

minTanG_teLip2 said...

wAh~. . besh nYeP . .. XTVT cAm neh mAng cOnOk An. . An

reen said...

bagus2...
contoh terbaik generasi yg cemerlang ..gmilang &trbilang..

beramal smbil brbakti...

wahhh..yg x tahan tu siap ad skndal ni...ehem2!!siapa mamat tu?bf ke?hik3
kelas ekau odah oi!!